Målgrupp för denna sida är medarbetare i Svenska kyrkan

 

 

Hej,

Alex Nilsson heter jag och jag är expert på MDM-system. MDM står för Mobile Device Management, på svenska brukar jag säga enhetshantering. Med ett MDM-system får du kontroll över dina mobiltelefoner och plattor.

Du har full koll på vem som använder vilken enhet, och hur mycket enheten används. Alla appar installeras automatiskt, så du behöver aldrig igen behöver bry dig om konton. Automatiska inställningar för trådlöst nätverk, Outlook och knapplås. Användaren kan inte välja bort knapplåset ens om den skulle försöka.

Enheterna hämtar sin konfiguration helt automatiskt. Se här hur det kan se ut:

 

Visa på YouTube ↗

I väntan på Intune: Meraki

Det finns jättemånga MDM-system att välja bland. Det absolut bästa för kyrkan vore att använda Intune, som finns i Microsofts tjänsteutbud för Microsoft 365. Med Intune hade vi fått ett välutvecklat system, djupt integrerat med våra 365-konton och Microsoft-appar. Från nationell nivå finns det tyvärr inga planer på att tillgängliggöra Intune, så se till att skicka in ditt önskemål till Kanslistöd.

I väntan på att vi får tillgång till Intune rekommenderar jag Cisco Meraki Systems Manager, till vardags förkortat Meraki. Utan att veta helt säkert tror jag att Meraki är det vanligaste MDM-systemet i kyrkan. Jag gillar Meraki för att det hanterar både Apple-enheter och enheter med Android. Det går också att lägga in Windows-datorer, men det är mest för inventeringens skull då de primärt hanteras från den gemensamma IT-plattformen.

Kyrkan har fått ett mycket bra pris på Meraki:

En enhet avser en mobiltelefon, surfplatta eller dator. Ska du ha in 10 mobiltelefoner, 10 surfplattor och 10 datorer behöver du 30 licenser.

Jag hjälper dig att komma igång med Meraki om du köper mitt uppstartspaket.


Uppstartspaketet

Jag tar 18 750 kr 15 000 kr + moms för mitt uppstartspaket, och då ingår allt ifrån kontakt med Apple till utbildning för administratörer. Ungefär så här:

 


Ett exempel på hur du kan konfigurera

Ska du lämna ut iPads till förtroendevalda så kan det se ut så här.

 

Visa på YouTube ↗

Ännu mer info

Jag och Oskar Johnsson från Stockholms stift höll ett pass om MDM på TeKnet 2018. Det håller fortfarande:

Visa på YouTube ↗

Referenser

Här är alla som köpt mitt startpaket.